Uitgelicht

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden.

Waar Maas en Waal elkaar bijna raken en heden, verleden en toekomst elkaar de hand geven. Waar belangstellenden informatie vinden over het menselijk handelen in het rivierengebied.

Lees meer ⟩

De Bastei

De Bastei is het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie dat op 19 mei 2018 is geopend. Dit bijzondere centrum aan de Nijmeegse Waalkade vormt een poort tussen de oudste stad van ons land en het prachtige rivierenlandschap van de Gelderse Poort. De Bastei vertelt het verhaal van de rivier, vanaf de vorming van het Nijmeegse stuwwallenlandschap tot de realisatie van de ‘Spiegelwaal’, de nieuwe nevengeul die in 2016 werd opgeleverd.

Tijdens de realisatie van De Bastei zijn een groot aantal archeologische vondsten gedaan die in het bouwplan zijn verwerkt. De Bastei behoort daarmee tot een van de belangrijkste archeologische hotspots van Nederland. Bezoekers beleven er de vorming van het landschap en ruim 2000 jaar stadsgeschiedenis.

Lees meer ⟩

De Thornsche Molen

Cultureel en educatief

Historische molen met restaurant en informatiecentrum. Het centrum is in opbouw en zal zich richten op molenhistorie in het algemeen en de Thornsche molen in het bijzonder. Verder op de oorlogsgeschiedenis in de (grensoverschrijdende) regio. Dit alles in zowel woord als beeld.

Het informatiecentrum is onderdeel van een prachtig restaurant wat zich samen met de molen in het nationale landschap de Ooijpolder bevind. Het ligt op een knooppunt van fietsroutes en is tevens een TOP (toeristische overstap locatie). Er komt een wandel/panelen route die oorlog- en streekgeschiedenis aanschouwelijk maken. Het hoogtepunt daarvan zal een kunstwerk (beeldengroep) van de Kleefse kunstenaar Anne Thoss worden. Binnen in het informatiecentrum en middels een QR code is meer informatie over de panelen in te zien.

Lees meer ⟩

Dijkmagazijn en Veldschuur Bemmel

Stichting Lingewaard Natuurlijk is een ANBI instelling. Circa 140 vrijwilligers zetten zich in voor het bereiken van de doelstellingen: Het gebiedseigen landschap van Lingewaard behouden, natuur- en milieulessen geven, iedereen van de natuur in Lingewaard laten genieten en betere kansen creëren voor bedreigde flora en fauna. In het Dijkmagazijn, dWaalpunt aan de Waaldijk in Bemmel, beheert de stichting een klein natuurmuseum

Het Dijkmagazijn in Bemmel is zo ingericht dat de natuur uit de omgeving er als in een notendop te zien is. Er staan bijna honderd opgezette vogels en dieren in hun natuurlijke omgeving. In aquaria zwemmen vissen en waterbeestjes. In een glazen bijenkast zijn bijen te volgen. In 3D-kasten is de natuur driedimensionaal prachtig te zien. Op een speciaal scherm zijn korte Dwaalfilmpjes uit de omgeving te bekijken. De openingstijden kunt u vinden op www.lingewaardnatuurlijk.nl.

.

 

Lees meer ⟩

Fort Pannerden

Spannend, verrassend en schitterend gerestaureerd. Dat is Fort Pannerden. Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt verborgen onder de aarde, maar is vijf verdiepingen hoog. Vanaf het dak heb je een spectaculair uitzicht. Waar kun je verder kijken over de Waal, Rijn en Pannerdensch Kanaal dan hier – bij Doornenburg?

Kom naar Fort Pannerden middenin het rivierlandschap, en trotseer water, aarde, lucht en vuur. Al 150 jaar strijdt het fort met deze elementen. Kies een van de interactieve programma’s en ga op ontdekking. Wil je iets actief en avontuurlijks, of juist heel relaxed? Binnen of buiten? Je vindt een schat aan spannende verhalen en belevingen!

Lees meer ⟩

Het Dijkmagazijn Beuningen

Het Dijkmagazijn lokt iedereen naar buiten, jong en oud.

Het Dijkmagazijn Beuningen ligt 5 kilometer westelijk van Nijmegen ín de Waaldijk in een historische opslagplaats voor materialen voor beheer van de dijken. Het centrum is een ‘poort’ naar Het Land van Maas en Waal. Het kleine centrum is erg actief: naast struintochten en excursies, ook activiteiten op gebied van beweging, gezondheid en cultuur.

Het relatief onbekende Land van Maas en Waal westelijk van Nijmegen is kleinschalig. De ruige uiterwaarden zijn smal. De Waal is zichtbaar vanaf de dijk! Het binnendijkse gebied is een lappendeken van boomgaarden, weilanden, waterplassen en kleinschalige bebouwing. En een kasteel! Klompenpaden en andere routes maken het een ideaal wandelgebied. Fietsen over de dijk is een feest. Pontjes en bruggen verbinden de twee oevers.

Lees meer ⟩

Infozentrum Keeken

In het Infozentrum Keeken is een interactieve tentoonstelling over de grensoverschrijdende regio “de Gelderse Poort” te zien. De ontstaansgeschiedenis van het landschap, het ontstaan van de uiterwaarden en de betekenis van de rivier voor natuur en mens komen aan bod. De tentoonstelling geeft ook een chronologisch overzicht van de ingrepen van de mens in het landschap. De tentoonstelling is tweetalig (Duits en Nederlands).

De tentoonstelling is interactief en voor een breed publiek toegankelijk, ook zonder rondleiding een leerzame belevenis. Tegenover het Infozentrum bevindt zich Café im Gärtchen waar u lekker kunt ontspannen met lekkere koffie en taart ((http://cafe-im-gaertchen.nrw). Na een korte wandeling bevindt u zich op de dijk met een prachtig uitzicht op de Griethauser Altrhein.

Lees meer ⟩

NaturForum Bislicher Insel, Xanten

klik hier voor website NaturForum Bislicher Insel in Xanten

Lees meer ⟩

Naturschutzzentrum im Kreis Kleve

Het Naturschutzzentrum im Kreis Kleve beheert veel beschermde natuurgebieden. Het verzorgt daar de monitoring van vogels en de vegetatie en het stelt voor deze gebieden beheersplannen op. De kantoren bevinden zich in een monumentaal herenhuis uit het jaar 1923. Onze website verschaft u informatie over bijzondere projecten, waarnemingen en publieksactiviteiten. Tijdens kantooruren is bij ons informatiemateriaal te verkrijgen. Buiten kantoortijden is dat via de website aan te vragen.

Het Naturschutzzentrum ligt direct aan de Bienener Altrhein die vanaf de dijk goed is te zien. Over de dijk loopt een weg die zich uitstekend leent om vogels te bekijken. Ook het natuurgebied Hetter is vlakbij. Daar bevindt zich een uitkijktoren, ook een uitstekende plek om het rijke vogelleven te bestuderen.

 

 

Lees meer ⟩

Slot Loevestein

In het oerhollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Toen ideaal om tol te heffen, tegenwoordig ideaal voor een dagje uit voor jong en oud. Kruip in de wereld waaruit Hugo de Groot wist te ontsnappen. Bezoek de vesting, een unieke plek waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten. U kunt ons kasteel ook gebruiken als feestlocatie, congreslocatie of voor een overnachting.

De rijke geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo’n 650 jaar en is in te delen in drie periodes: de middeleeuwen, de staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. De meest markante periode in de geschiedenis van het slot is, dankzij de bijzondere ontsnapping van Hugo de Groot, ongetwijfeld de staatsgevangenis.

Lees meer ⟩

Wahrsmannshof

De Wahrsmannshof in Rees in de Kreis Kleve is een centrum voor buitenschoolse natuur- en milieueducatie. Leerlingen en deelnemers aan cursussen kunnen deelnemen aan een educatief aanbod dat gericht is op zowel regionale als mondiale thema’s. Deze activiteiten staan in het teken van gedragsverandering die gericht is op een duurzame samenleving. Daarnaast biedt de Wahrsmannshof nascholing en netwerkbijeenkomsten voor intermediairen en beleidsmakers op het gebied van natuur, milieu en duurzame ontwikkeling. Belangrijk is daarbij dat iedereen aan activiteiten deel kan nemen waarmee het centrum een bijdrage wil leveren aan een inclusieve samenleving.

De Wahrsmannshof is omringd door water. Dat vindt men ook terug in het educatieve aanbod. Bezoekers kunnen met schepnetjes dieren vangen en bestuderen, wateronderzoek doen of nemen deel aan de programma’s ‘Virtueel Water’ en ‘Water als bron’. De Wahrsmannshof beschikt daarvoor over een goed uitgeruste cursusruimte, een natuurlijk aangelegde buitenruimte met een grote onderzoeksvijver en een onderzoeksboot, dit alles om bezoekers en deelnemers een echte natuurbeleving te kunnen bieden.

 

Lees meer ⟩